fbpx

Vergeten theaterberoepen

Gepubliceerd door Thomas op

Liefde voor taal en liefde voor theater doen ons geregeld in de geschiedenis duiken. De manier waarop theater wordt uitgevoerd en beleefd, vorm krijgt en gewicht heeft in de maatschappij varieert door de eeuwen heen. Dat theater dan ook belangrijk blijft voor de samenleving en de economie vinden wij bij ELEMENT normaal. Niet alleen makers en spelers vinden er immers een thuis, maar ook heel wat andere medewerkers.

Zo is er de ouvreuse, een prachtig woord dat helaas niet meer echt in omloop is. Nochtans beoefenen er enkele van onze leden – voornamelijk als vrijwilliger – deze functie vandaag nog uit. Een ouvreuse is de dame die in de schouwburg de plaatsen aanwijst voor aanvang. Ze begeleidt ook verdwaalde of late toeschouwers met een lichtje in het donker. De oorsprong van de uiteraard Franse term is terug te leiden op ‘ouvreuse de loges’, de vrouw die de loges opent. Ook loges op zich zijn minder gebruikelijk in schouwburgen tegenwoordig: vroeger had je in de meeste theaters wel privékamertjes voor de rijkere bevolking, vanwaaruit je een mooi zicht had op het podium.

De toneelmeester is een ander onzichtbaar beroep: deze zorgt ervoor dat tijdens een voorstelling achter de schermen alles op rolletjes verloopt. Bij ELEMENT draagt deze persoon verschillende petjes: dat van inspiciënt (verantwoordelijke voor de rekwisieten), maar zeker ook dat van mentale ondersteuner om de acteurs rust te helpen vinden. Omdat onze acteurs altijd zeer tekstvast zijn, werken we zonder souffleur. In hoge nood kan de toneelmeester ook wel die rol vervullen en wat replieken toefluisteren.

In onze theaterproducties steunen we dus op veel meer mensen dan enkel de regisseurs en acteurs. Voel je daarom zeer welkom bij ELEMENT wanneer jouw ambities in andere richtingen gaan! Meewerken achter de schermen wordt altijd geapprecieerd. Stuur ons een mailtje als je interesse hebt!

Toneelmeesters aan het werk in de coulissen tijdens de opvoeringen van ‘Robin Hood’
(mei 2008)